ERFGOEDKRING ERNEST SCHEPENS

Thema-afdeling van het Willemsfonds West-Vlaanderen ism het Liberaal Archief vzw

 print

Voorbije activiteiten


Daguitstap naar Brussel, Europalia Turkije

Zondag 8 november 2015
Om 10.30 uur startten we in Bozar met een geleid bezoek aan de tentoonstelling "Anatolya, home of eternety". Na de lunch bezochten we de tentoonstelling "Imaging Istambul"

 

Prijsuitreiking Erfgoed - Zomerzoektocht De Panne

Vrijdag 23 oktober 2015
Op 23 oktober was er de proclamatie van de winnaars van de zomerzoektocht in het Gemeentehuis van de Panne.
Programma:

vrouw ontvangt een prijs
De oplossingen van de zomerzoektocht kan u hier downloaden (pdf).

Sinds wanneer rijdt de kusttram langs de 65km Noordzee in West-Vlaanderen ?
De Erfgoedkring Ernest Schepens organiseert zoektochten rond het thema erfgoed in het algemeen en het socio-cultureel erfgoed van het Willemsfonds in het bijzonder langs het volledig tramtraject van Knokke tot Adinkerke. In 2009 werd bij wijze van voorproef, vertrekkend van de 9 tramhaltes op het grondgebied De Haan - Wenduine, een zoektocht georganiseerd rond erfgoed.
In 2010 was Middelkerke - Westende aan de beurt. In 2011 Knokke-Heist. In 2012 Koksijde-Oostduinkerke, in 2013 Blankenberge, in 2014 Nieuwpoort en in 2015 De Panne.

 

Erfgoed-Zomerzoektocht langs het traject van de kusttram: De Panne

tussen 14 juni - 13 september 2015
Samen met de cultuurdienst van de gemeente De Panne werd een boeiende tocht uitgestippeld die ons liet genieten van het erfgoed van De Panne. De Dumontwijk, de beelden in de stad, herinneringen aan beide wereldoorlogen en het natuurreservaat kwamen aan bod.

 

Vijfdaagse erfgoedreis naar Oxford en de Cotswolds

13 mei tot en met 17 mei 2015
Op ontdekking in Oxford, genieten van middeleeuwse stadjes en prachtige natuur in der Cotswolds. Op bezoek bij Shakespeare in Stratford-upon-Avon en Blenheim Palace. Logies in Cheltenham. groep poseert voor paleis

 

Daguitstap naar het Europees Parlement

19 maart 2015
te Brussel en bustoer "Brussel om te zoenen"
In samenwerking met Europe Direct.

 

Prijsuitreiking Erfgoed - Zomerzoektocht

Vrijdag 24 oktober 2014
Op 24 oktober was er de proclamatie van de winnaars van de zomerzoektocht in het Cultuurcentrum 't Kasteelken te Nieuwpoort.
En er werden niet alleen mooie prijzen uitgedeeld, Jeanne Musin - lid van Willemsfonds Oostende - vertelde het verhaal van de wederopbouw van de Ganzepoot in Nieuwpoort na WO I. Haar vader, ingenieur bij Openbare Werken, leidde de werken. Als bevoorrecht ooggetuige bracht zij het verhaal, geïllustreerd met foto's van de illustere fotograaf Antony.

Programma:
Sonja De Cramer, Marianne Derijcke en Maurice Bellefroid
De oplossingen van de zomerzoektocht kan u hier downloaden (pdf).

 

Daguitstap naar Lens en Louvre-Lens, zaterdag 27 september 2014

Om 10 uur startten we te Lens met een 2,5 uur durende rit door de regio: "De la Mine au Louvre-Lens" schetste de geschiedenis van de mijnstreek en de reconversie. Na een "menu du chti" in het centrum van Lens was het tijd voor het Musée Louvre Lens waar we een geleid bezoek brachten aan de tentoonstelling "Les désastres de la guerre". Nadien was er ruim vrije tijd voor La Galerie du Temps en de museumboetiek.

de groep in Louvre Lens

 

Sinds wanneer rijdt de kusttram langs de 65km Noordzee in West-Vlaanderen ?

De Erfgoedkring Ernest Schepens organiseert zoektochten rond het thema erfgoed in het algemeen en het socio-cultureel erfgoed van het Willemsfonds in het bijzonder langs het volledig tramtraject van Knokke tot Adinkerke. In 2009 werd bij wijze van voorproef, vertrekkend van de 9 tramhaltes op het grondgebied De Haan - Wenduine, werd een zoektocht georganiseerd rond erfgoed. In 2010 was Middelkerke - Westende aan de beurt. In 2011 Knokke-Heist. In 2012 Koksijde-Oostduinkerke, in 2013 Blankenberge en in 2014 Nieuwpoort.

 

Erfgoed-Zomerzoektocht langs het traject van de kusttram: Nieuwpoort

tussen 14 juni - 14 september 2014
Samen met het Willemsfonds Nieuwpoort werd een boeiende tocht uitgestippeld die ons van Nieuwpoort Stad naar Nieuwpoort Bad bracht. Het erfgoed van Nieuwpoort, Wereldoorlog I, de visserij, de heksen en het Willemsfonds kwamen aan bod.

 

Vierdaagse erfgoedreis naar de Côte d'Or, Bourgondië, 29 mei tot en met 1 juni 2014

Als god in Bourgondië. De Côte d'Or: chocolade? Neen, wijngaarden in het hartje van Bourgondië.

 

Lezing "De Europese verkiezingen" door dhr. Ferdi De Ville

Maandag 5 mei 2014
In deze lezing werd uitgelegd wat jouw stem kan betekenen. Wat is het verschil tussen de Europese verkiezingen en de Vlaams en federale. Ook de rol en de invloed van het Europees Parlement wordt besproken alsook enkele toekomstscenario's.
Lezing door Dr. Ferdi De Ville, docent Centrum EU studies UGent.
Raadzaal Boeverbos, Koning Leopold III laan 41 - 8200 Sint-Andries, Brugge.
Ism Europe Direct.

 

Bezoek aan het Musée de Flandres te Cassel en het Musée Louvre-Lens

23 november 2013
Sinds de Vrede van Utrecht, nu 300 jaar geleden, ligt onze grens met Frankrijk vast.
Reden voor ons om eens "over de schreve" te gaan. Wat blijft er aan de andere kant van de lijn over van ons erfgoed?
In de voormiddag bezochten we het Musée de Flandres te Cassel met gids en na een culinair intermezzo te Cassel trokken we naar Lens. In het Musée Louvre - Lens stonden de gidsen te wachten om ons wegwijs te maken in La Galerie du Temps. Volgend jaar wordt 20% van de tentoongestelde werken vervangen door nieuwe werken uit de onmetelijke collectie van het Louvre te Parijs. Reden dus om terug te keren!

 

Proclamatie en prijsuitdeling van de zoektocht en lezing 'Het cultuur- en erfgoebeleid in Blankenberge' door dhr Philip Konings, Schepen van Cultuur van Blankenberge.
Vrijdag 25 oktober, CASINO Blankenberge.
19u30. Lezing door dhr. Philip Konings, Schepen van Cultuur, Erfgoed en Archief: "Het cultuur- en erfgoedbeleid van Blankenberge".
20u30. Prijsuitreiking zoektocht.
Nadien receptie.
2 dames met een kunstwerk

 

Bezoek aan het Europees Parlement te Brussel 10 oktober 2013

Geleid bezoek aan het Europees Parlement te Brussel, lunch in aanwezigheid van Europees Parlementslid Bart Staes. In de namiddag een busrit met gids door het drukke Brussel "Brussel om te zoenen".
ism Europe Direct.

groepsfoto voor het Europees parlement

 

Sinds wanneer rijdt de kusttram langs de 65km Noordzee in West-Vlaanderen ?

15 juni tot 15 september 2013
De Erfgoedkring Ernest Schepens organiseert zoektochten rond het thema erfgoed in het algemeen en het socio-cultureel erfgoed van het Willemsfonds in het bijzonder langs het volledig tramtraject van Knokke tot Adinkerke. In 2009 werd bij wijze van voorproef, vertrekkend van de 9 tramhaltes op het grondgebied De Haan - Wenduine, werd een zoektocht georganiseerd rond erfgoed.
In 2010 was Middelkerke - Westende aan de beurt. In 2011 Knokke-Heist. In 2012 Koksijde-Oostduinkerke en in 2013 Blankenberge.

 

Inhuldiging van de Jan Frans Willemssokkel

Op zaterdag 1 juni 2013 werd de Jan Frans Willemsstraat-sokkel in het Liberaal Archief ingehuldigd. Vorige zomer redde Erfgoedkring Ernest Schepens het vintage straatnaambord van de Jan Frans Willemsstraat in Koksijde van de sloophamer. De sokkel kreeg een tijdelijk onderkomen tussen de bloemen van het Hoeveke in Waregem en op 1 juni 2013 werd de groene straat langs de Blauwe Zaal van het liberaal archief Jan Frans Willemsstraat.

willemsfondssokkel

 

Cultuurreis naar de Orne

Reis naar de Orne van 9 tot en met 12 mei 2013.
Van paarden, middeleeuwse steden, kuuroorden, calvados en kant…, de ORNE, Normandië …

Met bezoek aan de Haras du Pin, een historische paardenstoeterij, gesticht in 1665 door Louis XIV, geleid bezoek aan de middeleeuwse stad Domfront (met Calvados proeverij), het kuuroord Bagnoles de l'Orne, de kathedraal van Sées en de stad Alençon met museum, het schildersdorp Saint-Céneri-le-Gérei, met uitzonderlijke Romaanse kerk uit de 11de eeuw en de gekende "l'Auberge des Soeurs Moisy".
Tenslotte het kasteel van Sassy en de stad Argentan.
Het reisverslag van een deelnemer kan u hier lezen (in pdf).

groepsfoto in bos

 

'EU2020'. Het groeiplan van de Europese Unie.

Maandag 25 maart 2013, Raadzaal Boeverbos, Koning Leopold III laan 41 - 8200 Sint-Andries, Brugge.

Over slimme groei, duurzame groei en inclusieve groei. Of: wat is het streefdoel van de EU m.b.t. wetenschappen en ontwikkeling, milieu, onderwijs, werkgelegenheid en de warme samenleving?
Lezing door Dr. Ferdi De Ville, docent Centrum EU studies UGent.
Na de lezing is er een toelichting door Mevr. D. Chardon over de werking van de provincie.
Ism Europe Direct.

 

Studiedag Geologie en archeologie onder de zeespiegel: de Noordzee. in samenwerking met UPV.

Donderdag 22 november 2012, in het Provinciaal Domein Raversijde, Oostende. Lezingen: Dr. Marnix Pieters, Agentschap Onroerend Erfgoed, Directeur Internationale Werking

 

Proclamatie en prijsuitdeling van de zoektocht en lezing 'Maritiem Erfgoed' door Mevr. Maja Wolny, conservator Navigo.

Vrijdag 26 oktober, NAVIGO, het Nationaal Visserijmuseum, Pastoor Schmitzstraat 5, Oostduinkerke.
18u. Bezoek aan de tentoonstelling "Zeeschatten. Vinden. Veroveren. Verliezen". Rondleiding door Mevr. Maja Wolny, conservator.
19u. Prijsuitreiking zoektocht en fotowedstrijd.
Nadien receptie.

prijsuitreiking

 

Open monumentendag 'Muziek woord en beeld. Schrijvers, componisten en beeldende kunstenaars belichten bouwkundig erfgoed'.

Zondag 9 september.
Fotowedstrijd: Willemsfondsers belichten het erfgoed met "Beeld, muziek of woord" : maak een foto van het door u gekozen monument dat door een Willemsfondser werd gebouwd of belicht.
Lees meer.
De afdeling Oostende werkte een erfgoedwandeling uit rond het thema en won de wedstrijd met de foto "De mess van de officieren van de marinekazerne Bootsman Jonsen" (1909), gebouwd door Louis Delacenserie ( Brugge 1838- 1909), Willemsfondslid van de afdeling Brugge.

De mess van de officieren van de marinekazerne Bootsman Jonsen

 

Sinds wanneer rijdt de kusttram langs de 65km Noordzee in West-Vlaanderen ?

1 juli tot 31 augustus 2012
De Erfgoedkring Ernest Schepens organiseert zoektochten rond het thema erfgoed in het algemeen en het socio-cultureel erfgoed van het Willemsfonds in het bijzonder langs het volledig tramtraject van Knokke tot Adinkerke. In 2009 werd bij wijze van voorproef, vertrekkend van de 9 tramhaltes op het grondgebied De Haan - Wenduine, werd een zoektocht georganiseerd rond erfgoed.
In 2010 was Middelkerke - Westende aan de beurt. In 2011 Knokke-Heist en in 2012 Koksijde - Oostduinkerke.
De tekst van de zoektocht Koksijde - Oostduinkerke kan u hier lezen. (in pdf)
De oplossingen van de zoektocht kan u hier lezen. (in pdf)

 

Lezing 10 Jaar Euro

11 juni 2012 in het Provinciaal Hof te Brugge.
Lezing door dhr. Lieven Tack, gevolgd door bezoek aan de tentoonstelling ‘10 jaar Euro’ ism Europe Direct.

 

Reis Nancy - Lunéville - Metz – 17 tot 20 mei 2012

Van Stanislas tot Pompidou
Een cultuurreis naar Lunéville, Nancy en Baccarat. Oud en nieuw erfgoed in harmonie. Met het nieuwe Centre Pompidou te Metz als afsluiter.
Het reisverslag van een deelnemer kan u hier lezen (in pdf). groep bij het kasteel van Lunéville

 

Bezoek aan het Europees Parlement te Brussel, 26 april 2012

Geleid bezoek aan het Europees Parlement te Brussel, lunch in aanwezigheid van Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. In de namiddag een busrit met gids door het drukke Brussel. ism Europe Direct.

 

Erfgoeddag, 22 april 2012

In het Erfgoedhuis te Kortrijk werd het boek Het Willemsfonds op straat voorgesteld.
Het boek is een uitgave van de Willemsfonds Erfgoedkring Ernest Schepens en het Liberaal Archief.
Auteur: Ingo Luypaert.
kaft Willemsfonds op straat Plovier en Schepens

 

3 december 2011, Uitreiking Erfgoedprijs Provincie West-Vlaanderen

Uit de ingestuurde nominaties werd een longlist van 31 initiatieven gekozen.
De Willemsfonds Erfgoedkring Ernest Schepens behoort tot de genomineerden.

 

28 oktober 2011, Sincfala Museum Heist - Lezing erfgoedbeleid van de Vlaamse Gemeenschap
door Mevr. Mercedes Van Volcem voorafgegaan door de proclamatie van de zomerzoektocht Knokke - Heist.

beeldje van Marianne Deryckere zicht op zaal

 

Bezoek aan het Europees Parlement te Brussel, 18 oktober 2011

Geleid bezoek aan het Europees Parlement te Brussel, lunch in aanwezigheid van de Europese Parlementsleden Bart Staes en Frieda Brepoels. In de namiddag een geleide wandeling in de Europese wijk. ism Europe Direct.

groepsfoto voor Europees Parlement

 

11 september 2011 - Open Monumentendag

Thema CONFLICT.
Een geleide wandeling naar het monument Lippens en De Bruyne op de zeedijk in Blankenberge.

monument van Lippens en De Bruyne

 

1 juli tot 31 augustus 2011
Sinds wanneer rijdt de kusttram langs de 65 km Noordzee in West-Vlaanderen ?
De Erfgoedkring Ernest Schepens organiseert zoektochten rond het thema erfgoed in het algemeen en het socio-cultureel erfgoed van het Willemsfonds in het bijzonder langs het volledig tramtraject van Knokke tot Adinkerke. In 2009 werd bij wijze van voorproef, vertrekkend van de 9 tramhaltes op het grondgebied De Haan - Wenduine, werd een zoektocht georganiseerd rond erfgoed.
In 2010 was Middelkerke - Westende aan de beurt. In 2011 Knokke-Heist.
De tekst van de zoektocht Knokke-Heist kan u hier lezen. (in pdf)

bibliotheek te Knokke

 

Reis naar de Eure, 2 tot 5 juni 2011

Dit jaar ging het naar een nog niet-geëxploreerde regio in Normandië: de EURE en meer bepaald in het hart ervan, met logies te Louviers.
Verder op het programma: de versterkte stad en de Abdij van Bon Port (in 1189 gesticht door Richard Leeuwenhart), Vernon met het indrukwekkende Kasteel van Bizy en het prachtig park, het museum A.-G.-Poulain (met o.m. werken van Claude Monet) incluis het humoristische Prentenkabinet, een geleid bezoek in het Nederlands aan Evreux, hoofdstad van de Eure, een geleid bezoek. Louviers, lakenstad en geboorteplaats van Mendes France (1907-1982), Le Bec Hellouin met een geleid bezoek aan een van de beroemdste abdijen van het Christendom, flaneren door Harcourt, Champs de Bataille met een prestigebezoek aan het kasteel en prachtig park...
De laatste dag ging langs een stuk van de schrijversroute "in de voetsporen van schrijver Jules Michelet en componist Maurice Ravel".
Schrijver Jules Michelet (1798-1874) verbleef jarenlang in Le Château de Vascoeuil. Dit kasteel zal alle liefhebbers van literatuur en geschiedenis bekoren maar het bezit ook prachtige tuinen en een park met een permanente collectie van meer dan 50 beelden van o.a. BRAQUE, COCTEAU, DALI, FOLON, FERNAND LEGER, VASARELY.
Na het gezamenlijk middagmaal te Lyons-la-Foret gingen we langs de woning van Ravel. Hier componeerde Maurice Ravel Le Tombeau de Couperin en orkestreerde hij Moessorgski's Schilderijententoonstelling. Via de prachtige beukenbossen van Lyons ging het huiswaarts.

bos van Lyons     bos van Lyons

 

19 mei 2011 Bezoek aan de tentoonstelling
Ze kwamen uit West-Vlaanderen. De West-Vlaamse migratie naar Brussel in het Tolhuis.
Lezing: Historiek van de EU, de instellingen en besluitvormingsprocedures.
In het Europacollege te Brugge. Lezing door docent Centrum Ryckevelde.

 

19 februari 2011 Brugge - Uitreiking van de Prijs Ernest Schepens

De Prijs Ernest Schepens, een organisatie van het Provinciaal Verbond van West- Vlaamse Willemsfondsafdelingen, werd voor de tweede maal uitgereikt. Laureaten: Stefaan Brusseel (postuum) en Gisèle Plovier.
Tijdens de lunch volgend op de plechtige uitreiking werd een tafelact verzorgd door een aantal Willemsfondsafdelingen gebaseerd op de fake historieken die gemaakt werden naar aanleiding van Erfgoeddag 2010 (Fake).
Ann en Rik Brusseel

Paula Schepens

 

Studiedag Maritiem fluviaal erfgoed aan de kust, 23 november 2010

Dinsdag 23 november 2010 in het Provinciaal Archeologisch Museum Raversijde
Deze studiedag biedt de mogelijkheid om nader kennis te maken met het onderzoek en de betrokken onderzoekers.
Programma:
Geologische veranderingen van de kust, Prof. dr. Cécile Baeteman, vakgroep Mechanica van materialen en constructies, Vrije Universiteit Brussel.
Het historisch onderzoek van de polders en de kust, Prof. dr. Dries Tys, vakgroep Kunstwetenschappen en Archeologie, Vrije Universiteit Brussel.
Belang van interdisciplinair onderzoek en van de historische component hiervan voor de kennis van de kust, Dr. Jan Seys, marinebioloog, Vlaams Instituut van de Zee.
Fluviaal onderzoek aan de kust, Dhr. Tom Lenaerts, VIOE, projectleider van het project rond de kogge van Doel.
Maritiem onderzoek aan de kust, Dr. Marnix Pieters, afdelingshoofd onderzoeksontsluiting en erfgoedbeleving, Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed.
Bezoek aan het Archeologisch Museum.
ism UPV-kern Westkust.

 

Lezing, Vrijdag 29 oktober 2010
'Bescherming: zegen of vloek' door dhr. Dries Baron Van den Abeele en proclamatie zomerzoektocht Middelkerke - Westende.
Prijsuitdeling Zomerzoektocht Middelkerke - Westende en lezing. In CC de Branding Middelkerke.

 

1 juli tot 31 augustus 2010
Sinds wanneer rijdt de kusttram langs de 65 km Noordzee in West-Vlaanderen ?
De Erfgoedkring Ernest Schepens organiseert zoektochten rond het thema erfgoed in het algemeen en het socio-cultureel erfgoed van het Willemsfonds in het bijzonder langs het volledig tramtraject van Knokke tot Adinkerke. In 2009 werd bij wijze van voorproef, vertrekkend van de 9 tramhaltes op het grondgebied De Haan - Wenduine, werd een zoektocht georganiseerd rond erfgoed. In 2010 is Middelkerke - Westende aan de beurt. Tekst van de zoektocht Middelkerke - Westende kan u hier lezen. (in pdf).

 

Reis La Meuse, 13-16 mei 2010

klik om te vergroten
groepsfoto voor het hotel Op het programma: Verdun, met een treintje naar de oude stad, later op de namiddag staan het Memoriaal van Fleury, de "Tranchée des Baïonnettes" en het fameuze "Ossuaire" op het programma. De tweede dag van onze verkenning brengt ons naar Toul en Villey-le-Sec. Toul heeft tot in de 16de eeuw een bijzondere politieke status gekend. Villey-le-Sec is een dorpje dat na de oorlog van 1870 door het concept van verdedigingswerken van Séré de Rivières (we kennen hem van Langres!) in een vesting werd geïntegreerd.
Op zaterdag bezoeken we Saint-Michiel (de bewoners hebben het over Saint-Miel) en Hattonchâtel: de ideale plaatsen om kennis te maken met het werk van Ligier Richier, de Michelangelo van het Noorden. Dit wordt beslist de fijnste ontdekking van de reis.
Weet u dat er in de Maasvallei ook wijnvelden zijn? We zullen even proeven en niemand zal ontgoocheld huiswaarts keren.
Op zondagvoormiddag is er nog ruimte voor de verkenning van Bar-le-Duc, zowel de bovenstad als de benedenstad.

 

Erfgoeddag Fake, 25 april 2010

klik om te vergroten
André Laveyne, Gisèle Plovier, Paula Schepens WAT IS FAKE, WAT IS ECHT? QUIZ
De Willemsfondsgeschiedenis herschreven. Zoek de fout in de verhalen.
Op Erfgoeddag organiseerde Erfgoedkring Ernest Schepens 2 originele quizzen.
De activiteit ging door in het CC De Brouwerij te Koekelare.

Te Koekelare werd op erfgoeddag ook een tweede quiz gespeeld.
Deze quiz met het Willemsfonds als onderwerp - en overwegend de West-Vlaamse afdelingen - werd gewonnen door Mevr. Gisèle Plovier, voorzitter van de afdeling Waregem en secretaris van het Provinciaal Verbond.

 

 

 

 

Floraliën, 19 april 2010

klik om te vergroten
groepsfoto bij de Floraliën Op 19 april bracht de Erfgoedkring een bezoek aan de Gentse Floraliën. De editie 2010 is ongetwijfeld de allermooiste ooit!
Klik hier voor meer foto's over het bezoek aan de Gentse Floraliën.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiendaagse van het woord

De Erfgoedkring organiseerde tijdens de tiendaagse van het woord een aantal activiteiten in de bibliotheek van Harelbeke.

Dinsdag 27 oktober 2009 en donderdag 29 oktober 2009
Merkwaardig literair erfgoed: Dr Devos is een befaamd collectioneur van eerste drukken van alle Nederlandstalige schrijvers van 1900 tot 1999. Hij stelt twee West-Vlaamse schrijvers voor, onder andere Hugo Claus.

mensen bekijken een oud boek Woensdag 28 oktober 2009
Boekbinden.
Demonstratie door een specialist van het artisanaal binden van boeken.

Vrijdag 30 oktober 2009
Boekenantiquariaat: schatten van waardevolle boeken.
Willemsfonds leden hebben blijkbaar schatten op zolder. Een verrassend aantal waardevolle boeken werden voorgelegd aan dhr. Ludo Vandamme, bibliothecaris van de 'Historische Collectie' van de Stedelijke Bibliotheek De Biekorf Brugge. Samen met dr. Devos gaf hij een schatting van de waarde van de merkwaardig geachte boeken.

Met deze activiteit werd een eerste boeiend werkjaar afgesloten.

 

 

Provinciale Dag te Roeselare

mensen in het wielermuseumOp 10 oktober 2009 werd deelgenomen aan de provinciale dag te Roeselare.
Op het programma: een lezing over de geschiedenis van de vrijzinnigheid in Roeselare en een keuze uit thema-wandelingen in de stad, bezoek aan het filmmuseum en aan het wielermuseum. Erfgoed bij uitstek.

Klik hier voor meer foto's over het bezoek aan het Wielermuseum in Roeselare.

 

 

 

 

 

 

Uitstap Isotopolis en Verbeke Foundation

mensen in Isotopolis We besteden niet alleen aandacht aan het erfgoed van het verleden maar ook aan het erfgoed van de toekomst! Op 26 september werd een familie-uitstap georganiseerd naar Isotopolis in Dessel, centrum voor verwerking van radioactieve afval. In het infocentrum kregen we een les over 'radioactiviteit' met veel experimenten en demonstraties waaronder een spectaculaire nevelkamer die sporen van alfa en bètadeeltjes zichtbaar maakt. Verder was er toelichting over het beheer en de behandeling van radioactief afval en de berging ervan.

In de namiddag werd een bezoek gebracht aan de Verbeke Foundation te Kemzeke.
Dit is geen museum, geen galerie, geen oase, maar ook geen tuincentrum. Verbeke Foundation inspireert en prikkelt kunstenaars. In tegenstelling tot een museum of een galerie dat gebonden is aan normen, reglementeringen en ook de wetten van de kunstmarkt, zijn hier geen structuren, wetten en normen. Het is als een kunstenaarsatelier: een plek waar overbodige structuren niet in de weg mogen staan van de creativiteit. Hier bezochten we met een gids de tijdelijke tentoonstelling ARTificial NATURE met als centraal thema BIO ART: kunst met levende planten en dieren. Ook de vaste collectie werd bezichtigd.

Klik hier voor meer foto's over de uitstap naar Isotopolis en de Verbeke Foundation.

Sinds wanneer rijdt de kusttram langs de 65km Noordzee in West-Vlaanderen ?

klik om te vergroten
De Erfgoedkring Ernest Schepens plant zoektochten rond het thema erfgoed in het algemeen en het socio-cultureel erfgoed van het Willemsfonds in het bijzonder langs het volledig tramtraject van Knokke tot Adinkerke.
In 2009 werd bij wijze van voorproef, vertrekkend van de 9 tramhaltes op het grondgebied De Haan - Wenduine, een zoektocht georganiseerd rond erfgoed.
De tekst van de zoektocht De Haan-Wenduine kan u hier lezen. De eerste prijs was een schilderij - toepasselijk 'een haan' - van Lizette Mat-Wijckmans.

 

 

 

 

 

Medewerking aan Erfgoeddag 2009 met als thema ''Uit vriendschap!?"

vlnr. Gretel Lormans, Gisèle Plovier, Paula Schepens en Sonja De Craemer Verenigingen zoals het Willemsfonds passen uitstekend binnen het thema van de Erfgoeddag: uit vriendschap. Wij dragen vriendschap hoog in het vaandel.
Op 26 april 2009 werd de website van de erfgoedkring voorgesteld aan het publiek op erfgoeddag te Kortrijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cultuur- en erfgoedreis De Drie Keizersteden, 6-9 april 2009

In het Gutenbergmuseum Van 6 tot 9 april 2009 organiseerde de erfgoedkring een vierdaagse uitstap naar Duitsland met op het programma de 3 keizersteden Worms, Speyer en Mainz.

Het pronkstuk van de drie Duitse keizersteden is ongetwijfeld hun Romaanse kathedraal of Dom uit de 11e eeuw. Daarnaast is Worms de stad van de historische Rijksdag waar Luther gedagvaard werd door Keizer Karel en de stad van de Nibelungensage, dit grote literaire erfgoed. Mainz herbergt o.a het Gutenbergmuseum met de eerste bijbel die aldaar door Gutenberg werd gedrukt en Speyer heeft naast de indrukwekkende dom een museum met de kroonjuwelen van de Duitse keizers en een merkwaardige Joodse badinstelling. Klik hier voor meer foto's van de Cultuur- en erfgoedreis naar de drie Keizersteden.

 

 

 

 

Uitstap Orgels Continental Superstar, 3 maart 2009

man met automatisch pianoOp 3 maart 2009 brachten we een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling Continental Superstar in het KMKG te Brussel.
Vlaams minister van Cultuur en Brussel Bert Anciaux deed met de aankoop van de orgelcollectie wenkbrauwen fronsen in de zomer van 2007. In het kader van zijn Topstukkenbeleid legde hij de hand op een buitenissige rariteitencollectie waarmee een stuk historisch erfgoed gered werd van verpuzzeling en export. De collectie-Ghysels bestaat uit stuk voor stuk representatieve fenomenen uit een niet zo ver verleden.
We kregen een rondleiding door de tentoonstelling met gids die stuk voor stuk de technische wonderen aan het spelen bracht.
Klik hier voor meer foto's van het bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling Continental Superstar in het KMKG.

 

 

 

 

Start van de activiteiten, 13 februari 2009

Op 13 februari 2009 werd te De Haan de Willemsfonds thema-afdeling Erfgoedkring Ernest Schepens onder ruime belangstelling voorgesteld door Mevr. Paula Schepens, voorzitter van de Erfgoedkring.

Schepens en Van Haverbeke voeren het woord

Dhr. Bob Van Haverbeke schetste daarop de figuur van Ernest Schepens en de rol die hij speelde in o.a. de bescherming van erfgoed.
Daarna volgde de lezing 'Het erfgoedbeleid van de Provincie West-Vlaanderen' door dhr. Marc Ryckaert, wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Dienst voor Cultuur van de Provincie West-Vlaanderen, verantwoordelijk voor de sectie Cultureel Erfgoed.
Klik hier voor meer foto's over de voorstelling van de website van de Erfgoedkring.